Föreningen Metabol Hälsa har rivstartat!

0
5453
Föreningen Metabol Hälsa har rivstartat – komplett artikel (läs mer i papperstidningen AlmaNova genom att prenumerera)

Föreningen Metabol Hälsa såg dagens ljus på Dalarö en skön nationaldag 2017. I november hade man kraftsamlat till sin första stora konferensdag i Stockholm som bjöd på en kavalkad av fina framträden av de som ligger i framkant när det gäller att ta hälsan i egna händer – för genomgående var det så att förtroendet för myndigheter, politiker och inte minst stora delar av läkarkåren lyste med sin frånvaro. Deras påståenden och marknadsförda sjukvårdspolitik kan bara betecknas som sjuka. Att de iattrogena sjukdomarna torde vara den tredje största dödsorsaken i Sverige är det nog ingen som ifrågasätter efter den genomgången i Stockholm.

Pierre Hanell, naturläkare och kock
Pierre Hanell var den som stod för åhörarnas lunch och det var med verklig omtanke för Pierre Hanell är kocken som kombinerar födovalet med både aptitlighet och hälsotänk. Själv har Pierre Hanell kommit in på hälsovägen genom att han hade tre barn med allergier. Efter att ha besökt vården i flera omgångar, resultatlöst – snarare gav medicineringen upphov till biverkningar. Då tog Pierre saken i egna händer – informationen finns ju nu att tillgå – i böcker och på nätet. Genom att justera kosten för sina barn och familjen kunde han konstatera, efter tre veckor, att alla sjukdomssymtom försvunnit.
Den händelsen påverkade Hanell mycket starkt att han började applicera den nyvunna kunskapen också i sitt arbete som kock inom Södertäljes skolverksamhet. . Med sina insatser på skolorna fick han och hans kollegor motta priser som bästa måltidskommun. Här var det också intressant att lyssna till hur Hanell verkligen går in i de små detaljerna, som är viktiga för att hamna rätt. Exempelvis utgjorde EUs krav på anbudsförfarande vid upphandling inga hinder för dem. Jo, om tjänstemännen på kommunens inköpsavdelning var bekväma och bara lade ut ett enda stort anbud på alla livsmedel så kunde det bli skräpprodukter. Men delade man upp inköpen och specificerade till exempel sin potatis noggrant, ja då blev det ju bara de två lokala bönderna som svarade upp – precis som man ville från skolans sida. Åt detta har Pierre Hanell vigt sina senaste 27 år. Och då blir det andra bullar på bordet än de som bakas utifrån det vete som både genom rena modifierade tekniker, men framförallt genom växtförädling, modifierats bortemot 50 000 gånger. Ska Pierre Hanell baka bullar använder han istället andra mjölsorter som utgångsämne och med bakteriekulturer som extrabagare blir det fina surdegsbullar. Apropå Litsfeldts resonemang om vitkål och bönor slog också Pierre fast att man visst kan äta dinkel och havregryn och allra gynnsammast blir dessa för hälsan om man låter dem förgro ett kort tag innan de blir uppätna.

Kvinnorna då, Jo här fick docent Yvonne Wettergren från Östra Sjukhuset i Göteborg utanför programmet ändå komma till tals med korta inlägg. Hon redogjorde dels för de klara hälsosamma skillnader man ser hos tjocktarmscancerpatienterna i hennes studier när de får riktig avancerad pro/prebiotika i sin kost. Hennes studie är faktiskt så remarkabel och upplyftande att här ligger den som länk för läsning. Hon har också lyckats med det akademiskt vetenskapliga omöjliga. Att betrakta hur 200-300 bakterier samverkar till hälsa i vår tarm. Normal vetenskap kan annars bara fastslå ett samband mellan två faktorer. Därför är det viktiat att Metabol Hälsa finns, där man sätter människans väl före de vetenskapliga spelreglerna som oftast avfärdar folkliga traditioner med: – ”Det finns för lite forskning!”.
Inledningsvis under Hälsodagen berördes hur sockerindustrin i ett halvt sekel har valt att sponsra sina professorer för att förvrida verkligheten. Så gjorde också tobaksindustrin länge. Men svenska myndigheter vill inte lära av manipulationen. När det gäller andra livsmedel tar de inte sina fakta från den forskning som hälsopionjärerna förespråkar – istället så hämtar de svenska myndigheterna på området sina råd från sin ”expertkommitté” som i sin tur lutar sig mot den europeiska motsvarigheten, som i sin tur är rena offret för ILSI den globala livsmedelsindustrins ”experter” från Coca-Cola, Monsanto etc. Livsmedelsverket är också offer för bekvämligheten – en del resultat hämtar de från USA och deras genomkorrumperade FDA (Food and Drug Administration)

Jenny Levin, dietist och småbarnsförälder
Jenny Levin är legitimerad dietist från Stockholm, en yrkeskategori som måste följa Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens rekommendationer. Men det finns ljuspunkter i deras sammanställningar. Dessa bjuder Jenny på i sin roll som rådgivare, men det blir alltid en balansgång. Jenny Levin hämtar däremot sin bästa inspiration från USA, men då från de författare och forskare på Stanford som skrivit om ”The Good Gut”. Det är Justin och Erica Sonnenburg. Både Jenny och dessa författare betonade att för att uppnå en livslång hälsa så gäller det att från det första ögonblicket i livet se till att det blir den allra bästa sammansättning på den bakteriestam som man sedan bara bygger på – inte minst för hjärnan och hela nervsystemets utveckling. Men kanske allra viktigast är själva förlossningen. Denna fantastiska kräm av slidbakterier, med bland annat Lactobacillus som innebär den första smörjelsen, tar sig snart till bäbisens tarmkanal, där de utgör en prima grund för en hälsosam start. Erica Sonnenburg själv hade fött två barn, men de hade förlösts med kejsarsnitt. Det var nästan så hon önskade sig ett tredje barn, men då skulle det minsann ske naturligt. För Jennys del hade hon fött alla sina tre små på naturlig väg och därmed hade de fått en start med riv i – ett riv för hälsa.
Men också fortsättningen i det lilla barnets liv är viktig. Amma och amma länge och introducera sedan annan föda, både utifrån barnets matupplevelse och tarmbakteriernas behov. Listan från Jenny på åtgärder var lång och exemplarisk. De första 1000 dagarna i barnets liv är oerhört väsentliga för hennes hälsoresa senare i livet. De 1000 dagarna inkluderar också graviditeten – och här tangerade Jenny Levin de visa råd som gäller för den gravida kvinnan. Då är det extra viktigt att förse sig medvetet med de essentiella ämnen, vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror som behövs för att den nyfödda ska få en riktig rivstart med metabol hälsa.
Hela Jenny Lundins föreläsning finns filmad och kommer omsider att presenteras på Metabol Hälsas hemsida – liksom de andra föreläsarna.

 

Läs hela artikeln (innehållande även Lars Bern, Ralf Sundberg, Jonas Colting och Lars-Erik Litsfeldt) i AlmaNovas papperstidning genom att bli prenumerant:

Ingemar Ljungqvist, chefredaktören som vägrade ge upp. www.almanova.eu

https://almanova.eu/prenumerera-pa-almanova/

Detta reportage ska mest ses som en introduktion till en fördjupad kunskap. Denna får man exempelvis genom att ta del av föredragen via de filmupptagningar som gjordes den historiska dagen på City kyrkan. Dessa kommer att återfinnas på www.metabolhalsa.se

LÄMNA ETT SVAR