I Lerje kommun i Danmark har sedan november 2016 sjukgymnasten Signe Jeppesen fått tillstånd att erbjuda sina innevånare gratis laserbehandlingar. Signe lyckades tillsammans med sin mentor Anni Norling nå denna framgång för lasern.  Det är den första danska kommun som testat lasern och resultaten är goda. Nu hoppas man snart inleda en studie för att bevisa de goda resultaten vetenskapligt. Dessutom vill man sprida användandet av medicinsk laser till att omfatta fler danska kommuner.

Cristian, 65 år, som hamnade i rullstol efter en svår hjärnblödning, är en av de som deltar i studien. Han hade svårt att svälja, kunde inte prata och kunde varken hålla i bestick eller sända ett sms. Efter endast sex månaders behandling har Cristian klivit ur rollstolen, kan cykla, gå i trappor, börjar tala hela meningar och skickar sms. Allt detta var otänkbart innan behandlingen inleddes.

Cristian var, innan stroken drabbade honom, ordförande för Danmarks idrottsförbund i 22 år och generalsekreterare i IOC (Internationella olympiska kommittén) i 14 år. Cristian känner såvida väl till betydelsen av träning och rehabilitering.

Åren efter han blivit orörlig i kroppen brukade han dagdrömma om cykelturen tillsammans med gänget. Målmedvetet satte han igång kampen för att nå tillbaka till sitt tidigare liv – en lång mödosam väg.

Anni Norling som är Danmarks guru inom laser kämpar för att få till en studie. Anni har inte längre någon klinik men hon praktiserar fortfarande, även om det är i liten skala. Nu ligger fokus på annat håll. Hoppet om att kunna genomföra studien har nämligen inte slocknat. Nu känner Anni att tiden är inne för att sätta sina planer i verket. Men till det behövs det hjälp.

– Jag ställer gärna upp gratis på en studie om laser. Jag skulle gärna vilja att kunskapen om lasern skulle spridas mer. Det skulle även vara intressant att se vad
lasern har för påverkan på mikrober. Jag vet att det fungerar men har svårt för att vetenskapligt kunna bevisa för att det fungerar.

För att veta mer om laserbehandling, bli prenumerant på AlmaNova: