När Holistic invigde sitt nya huvudkontor i Norrköping var NewsVoice på plats. I ljusa lokaler som andades hälsa och kreativitet ska en sammansvetsad personal fortsätta sin verksamhet som kommer att bli allt mer internationell. Festen hölls i en stor lokal (ovan) i centrala Norrköping.

Text och foto: Torbjörn Sassersson | Denna artikel har tidigare publicerats i NewsVoice

Bertil Wosk som grundade företaget tillsammans med en kollega berättade under festligheterna om Holistics historia, motgångar och framgångar. Företaget har många gånger gått sin egen väg trots att det varnats av omvärlden för att de ibland tagit fel beslut, men Wosk har varit fast besluten att om ett företag ska bygga ny värden i samhället måste det agera annorlunda. Annars är risken att företaget blir för likt de flesta andra företag.

Strategin har varit framgångsrik. Holistic utnämndes 2012 till ett superföretag av Veckans Affärer och Dagens Industri utsåg Holistic till Årets Gasellföretag, en titel som delades med ett fåtal andra företag som levde upp till kriterierna.

Holistic-20160602_fotograf
Bild: En fotograf fotar middagsgästerna strax innan förtäring

Redan i den abonnerade bussen från Stockholm blev det tydligt att de anställda och de inbjudna gästerna har andra karaktärer än vad som är vanligt. De var naturliga. Inga statusmänniskor. Stämningen under festen var avslappnad, självdistanserad och prestigelös. Bertil Wosk berättade om en person som sagt att denne var villig att betala för att få jobba på Holistic.

Holistic-20160602_meditationssal2

Meditationssal, bastu, gym och vilrum mixat med kontorsplatser

De nya lokalernas kvaliteter bygger på tanken att en anställd presterar bättre om arbetsplatsen är en källa till inspiration, personlig utveckling och arbetsenergi. I källaren finns ett gym, bastu och på entreplanet ett vilrum med massagestol inrymt i ett fd bankvalv. På samma plan finns en yoga- och meditationssal med stora ”gongs” för ljudmeditation. De anställdas nyttjande av dessa lokaler baseras på förtroende och några enkla regler.

Holistic-20160602_kontor
Bild: Förutom kontorsplatserna finns ett flertal relaxytor

Har företaget inga fläckar, kan man undra? Vissa myndighetspersoner och journalister har gjort försök skapa tvivel runt företaget och det handlar om att Holistic säljer vitaminer i kapslar med höga doser, men Wosk har varje gång kritiken lyfts fram visat med ett vetenskapligt underlag att doserna håller sig inom ramen för säkerhet och hälsosamhet.

Holistic-20160602_kok
Bild: Inga kompromisser. Köket har hälsoprodukter uppradade. I bakgrunden konferensrum.

På förfesten på HK-adressen Drottninggatan 24 i Norrköping bjöds ingen alkohol och inte heller på middagen fanns det en droppe alkohol. Istället var det alkofritt ekovin, hälsosamma smakbitar och eko-buffé som gällde. Allt smakade utsökt.

Holistic-20160602_smakbitar
Bild: Stefan ”Sharkonomics” Engeseth kunde inte slita från hälsodelikatesserna.

Text och foto: Torbjörn Sassersson