Agneta Schnittger: Varför är nanopartiklar så effektiva?

5
9603
Agneta Schnittger - Foto: Anna Böhlmark
Agneta Schnittger – Foto: Anna Böhlmark

Nanopartiklar är pyttesmå men naggande goda

Nano betyder just dvärg på grekiska. Deras storlek håller sig mellan 1 och 100 miljarddels meter (10 -9), vilket gör att de har endast ett lager av cirka tio atomer på rad. Det ger inte utrymme för något «innanmäte». Allt blir ytor i partikeln. Nanopartiklar svävar fritt och har inte samma fysikaliska/kemiska egenskaper som större partiklar.

Tag exemplet med en sockerbit, med 6 stycken sidor, vardera 1 cm 2 stora, totalt 6 cm 2. Antag att man delar denna sockerbit i åtta stycken lika stora delar. Man får då en total yta på 16 cm2. Om man fortsätter att dela sockerbitarna i allt mindre bitar tills de nått nanostorlek, blir den sammanlagda ytan flera hundra m 2 fortfarande med samma totala vikt. http://www.nobelmuseum.se/en/node/3451

Vi drar av detta slutsatsen att exemplevis silvernanopartiklar tack vare sin lilla storlek, men stora yta i förhållande till sin vikt har en effektivitet som ökar inverst 4med storleken. Utspädda lösningar på 10-20 ppm (1 ppm=1mg/kg) har trots sin ringa koncentration stora ytor exponerade för kemiska reaktioner.

Hypotesen är att kolloidalt silver absorberas i kroppen tack vare sin pyttelilla storlek och verkar som katalysator för antimikrobiella och immunologiska reaktioner.

Av Agneta Schnittger, Medicine doktor, gynekolog & expert på insulin, diabetes, kost. Hon är författare till boken “Den felande länken”. Besök Agnetas blog om diabetes, insulin, statiner och kolesterol.

5 KOMMENTARER

 1. ”Nanopartiklar är pyttesmå men naggande goda!”

  Har under de senaste åren läst om nanopartiklar i kosmetika, i impregneringsmedel och utöver detta är allehanda nonofierade produkter på gång att föras ut på marknaden för oss konsumenter, liksom att förslitning i maskiner m m skapar nanostora partiklar av alla möjliga slag.
  Artikelskrivarna har oroat sig för att dessa partiklarna sprider sig i miljön och tas upp växter, djur och människor och kommer in i alla möjliga vävnader.
  Vad som sedan händer vet vi väl ännu inte idag, men man kan ju föreställa sig vad som helst, men något positivt lär inte dessa inlagringar av allehanda substanser, som normalt inte skall finnas i allas våra kroppar vara.
  Själv har jag en gång aktivt valt bort att använda erbjudet impregneringsmedel med ”effektiva nanopartiklar” och lär så göra framöver, om jag inte träffar på en angelägen produkt med mycket välmotiverad och klart ofarlig användning av nanopartiklar.

  Utifrån vad jag fört fram ovan har jag svårt att förstå att man i AlmaNova av alla ställen prisar användningen av nanopartiklar.

  • Tack Peter för dina konstruktiva invändningar! Jag håller med om att det är viktig att vara
   försiktig när man behandlar frågorna kring silvrets användning i naturen.

   Jag efterlyser därför att du själv kanske kan leta upp kunskap som kan leda till att få får
   en tydligare bild över detta.

   Som hemsida är det inte nödvändigtvis så att AlmaNova behöver stå bakom det material vi publicerar, utan vi ger våra artikelförfattare stor frihet att själv uttrycka sig, utan censur och utan påtryckningar utifrån.

 2. Har själv kollodialt silver hemma för vattenrening, sårbehandling
  och för eventuellt annat det kan vara bra för.
  Men jag är ändå lite fundersam på hur bra det är för de naturliga sammanhangen, utifrån den diskussion som fördes för några år sedan om silver i kläder man svettas i.
  Det fram kom då att silvret tvättades ur plaggen och hamnade ute i våra vattendrag till men för livet där.

  Köpte för ett tiotal år sedan gummisandaler vars sula skulle vara silverbehandlad för hindra bakteriebildning, då man gick barfota i dem.
  I tidigare sandaler hade fotbakterierna fått härja fritt och en mild fotsvettsdoft, av icke obehaglig karaktär kunde märkas om man speciellt luktade på dem.
  Däremot så kändes en starkare något rutten doft ifrån de silverbehandlade sandalerna.
  I vissa fall kan man väl tänka sig att de naturliga mjölksyrabakterierna, eller vilka det kan vara på fötterna, får verka fritt utan störningar, framför att det ruttnas kring fötterna.

  I alla fall funderar jag på vad det kollodiala silvret tar vägen och orsakar när det kommer ut i naturen.
  Blir inte det samma sak som med de urtvättade silverpartiklarna enligt ovan?

  Eller är det kanske så som Anders Sultan säger i 2000-talets Vetenskap ”att den vanligaste formen av kollodialt silver brukar bestå av ca 80-90% joniskt silver och resten i partickelform”.
  Huruvida partiklarna är av nanostorlek eller ej framgår ej.

  Det vore bra att få veta lite om vad som händer med silvret när det lämnat vår kropp i AlmaNova, så man med gott samvete kan använda sig av silvret som ju ser ut att bli en allt viktigare möjlighet med stigande antibiotikaresistens.

  • Hej! Jag håller helt och full med dig Peter Sandblad. Silverpartiklar är inget näringsämne som man påstår i reklamen. Vi har heller ingen brist på silver i marken på grund av nedfallet från koleldade kraftverk från länder omkring oss, vilket påstås i reklamen. Det viktigaste i KS är de mycket reaktiva jonerna (80 %) i KS i nanostorlek . KS är effektivt bakteriedödande p g a dessa reaktiva joner, men dessa nanopartiklar fungerar definitivt inte selektivt, utan dödar även nyttiga bakterier, samt kan störa bland annat funktionen hos de känsliga enzymerna och kan förhindra viktiga biokemiska processer. Dessutom exponeras vi idag för extremt hög mikrovågsstrålning, som passerar genom kroppsvävnaden. Eftersom silver ansamlas i bland annat i njurarna, kan denna stark ledande metall förstärka strålningen 100 gånger lokalt inne i kroppen. Mikrovågsstrålningen öppnar blod- och hjärnbarriären, vilket betyder att silverpartiklar och joner kan ta sig in i hjärnan. Vi skall definitivt inte ha silver i hjärnan. Man kan använda KS till just sårtvätt eller gurgla halsen vid infektion, men jag avråder verkligen att dricka KS och absolut inte dagligen i tron att et är ett näringsämne, som en del tror. Silver är en metall ett grundämne, men silver är ett grundämne som kroppen inte behöver. Här är Om nanopartiklar Miljödepartementets utredning SOU 2013:70 https://solveig21miljoblogg.wordpress.com/2016/09/19/om-nanopartiklar-milodepartementets-utredning-sou-201370/

LÄMNA ETT SVAR