När flera bönder hörde av sig till myndigheterna för att klaga på vårens sparsamma nederbörd, visste ingen vad man skulle skylla på. Vad hände under maj månad med vädret?                                                                                                                        Vore det möjligt att ens framkalla regn när det mesta under coronakrisen verkade gå snett? Att dansa regndansen verkade inte fungera. Inte heller att ringa SMHI och klaga ledde till nederbörd…vad ska man då ta till för att se till så att sådden tar fart under den mest kritiska växtperioden?

Professor Katia Friedrich är professor i atmosfärsvetenskap i Colorado och har ägnat stor möda åt att utvärdera de omfattande satsningar på molnsådd som varje år görs i Klippiga bergen. Där handlar det om att försöka öka mängden snö som faller under vintern, eftersom den bildar en livsviktig vattenreservoar inför den torra sommaren.                     “För här i västra USA kommer i stort sett ingen nederbörd alls under sommaren, vi är helt beroende av vinterns snöfall” säger Katja Friedrich.

Katja Friedrich och hennes kolleger har som första forskargrupp i världen använt en känslig radar för att undersöka exakt vad som händer i molnen när flygplanen sprider ut silverjodiden.                                                                                                                “Vi kunde faktiskt se tydligt att det bildas iskristaller inne i molnen precis där flygplanet har varit, och hur kristallerna växer till och faller ut som snö. Det var första gången någon lyckades visa det. Så nu kan vi med säkerhet säga att metoden fungerar, i alla fall under rätt förutsättningar. Men mängden vatten som produceras är inte helt imponerande” säger Katja Friedrich.

Projektet med molnsådd är långt ifrån okontroversiellt, tillägger hon. Forskargruppen får många hotfulla mejl, från personer som menar att det handlar om att ändra vädersystemen – och att silverjodiden kan vara farlig om den sprids i stora mängder.

Att det i maj månad snöade 7-8 gånger minst i Västernorrland (trots temperaturer på mellan åtta och tio grader) samt ett rikligt snöfall i Dalarna den 12 maj är ytterst ovanligt för årstiden. Skulle nederbörden kunna vara orsakad av så kallad molnsådd? Det är troligt att en sådan vädermanipulation isåfall skett på global skala. Detta även med tanke på att det haglade i New Delhi den 16 maj. En ytterst sällsynt händelse – speciellt då Indien är mitt i högsommaren – och har temperaturer på cirka 40 grader celsius.

Av Anna Böhlmark

Läs mer genom att bli prenumerant: