Kampen om cbd-oljan fortsätter. AlmaNova har sedan hösten 2017 följt följetongen som utspelat sig i maktens korridorer kring en mycket omtvistad naturprodukt. Redan från början kunde vi avslöja att det var läkemedelsindustrin som lobbade för att få till ett marknadsmässigt monopol.
Efter domen som föll i juni 2019 – som innebar att CBD klassas som narkotika – hade läkemedelsverket sopat rent på den svenska cbd-marknaden. De flesta fria svenska entrepenörer som fortfarande fanns kvar beslutade sig då för att flytta utomlands och fortsätta försäljningen där. Därmed fick de över 100 000 konsumenter som använde sig av oljan mot sin smärta, nedstämdhet, ångest eller epilepsi det svårt att få tag i oljan. Fick man det var det även olagligt att inneha den.
Några få modiga kämpare vågade hålla sig kvar på den svenska marknaden. För att följa lagen plockade man bort det psykoaktiva ämnet THC ur oljan. Två av dessa företag var Hemply Balance och bolaget Mantles (The Original Oil).
Bakom Hemply Balance står Emil Sandlin som i sin tur backas upp av tungviktaren David Bonnier. Och där kan vi snacka om resurser. Bonnierkoncernen uppskattas ha en förmögenhet på omkring 20 miljarder kronor.
Bakom bolaget Mantles står Josefin Landgård, grundaren till nätläkaren Kry (ett bolag som fick in finansiörer på 260 miljoner), och Stina Lönnkvist. De två grundarna driver även en podd “CBD-podden” där Stina och Josefin bland annat pratar om cannabidiol och bolagets produkt.
Den 8 juni 2020 beslutade Läkemedelsverket att båda dessa företag får försäljningsförbud om ett vite på 600 000 kronor vid varje enskild överträdelse av försäljningsförbudet.
Läkemedelsverkets uttalande sammanfattar fallet: Läkemedelsverket har tidigare förbjudit flera bolag att sälja oljor och kapslar med CBD, då syftet med försäljningen har varit att behandla sjukdomar. Förvaltningsrätten bedömde i dessa fall att även om det inte finns underlag för att bedöma om produkterna har en medicinsk effekt så var produkterna läkemedel genom benämning. Det har framgått att bolagens kunder har uppfattat CBD-oljorna som att de har medicinska egenskaper.
Detta trots att det i Sverige ännu inte gjorts någon medicinsk forskning som stödjer att cannabidiol, den aktiva substansen i CBD-olja, skulle vara effektivt mot dessa tillstånd.
Vad man bör veta i sammanhanget är att Läkemedelsverket till 95% är finansierade av läkemedelsbolagen. Samma bolag som låg bakom att få bort de fria svenska entrepenörerna från den svenska marknaden.
Då läkemedelsverket inte står på folkets sida får vi nu hoppas att dessa två tungviktare (Mantle och Hemply balance) slår sig samman för att driva ärendet. Svenska myndigheter trodde sig redan ha vunnit kampen om Cbd-oljans öde. Men vi tror inte den är över än.
Tack vare dessa två bolag finns troligtvis tillräckligt med muskler för att utmana läkemedelsbolagen och driva frågan ända upp i EU-domstol.
Det är även möjligt att fotfolket kan spela en viktig roll, speciellt om vi i Sverige får till en opinion. Ett gott exempel på en lyckad kamp var då myndigheterna försökte stoppa odling av hampa i Sverige. Den gången drev svenska bönder frågan ända upp i EU-rätten. EU-domstolen tvingade 2003 fram en svensk legalisering av industrihampa när de fastställde att den inte är narkotika.
Äpplet faller inte långt från trädet. Och cbd-oljan utvinns ur den EU-godkända hampan. Om EU inte anser att cbd-olja är narkotika, hur kan då svenska domstolar anse det?
Kommer kampen nu få avgöras till sist i en EU-domstol? Vi hoppas på det.
Av Anna Böhlmark
Läs mer om Kampen om cbd-oljan genom att bli prenumerant:
Under 2021 släpper AlmaNova dokumentären Holy Holk där vi skildrar svenska myndigheters agerande samt de som står på andra sidan av ”kampen om cbd-oljan”