Många svenskar – men även danskar – blir förvånade om man berättar att cannabisoljan är ett godkänt läkemedel i Danmark. Idag skrivs cannabisolja ut till flera hundra cancersjuka patienter vid två av Danmarks största sjukhus.
Tina Horstedt som var den första danska läkare att skriva ut cannabis säger: “Sveriges hållning mot cannabis är bakåtsträvande. Nu när tolv europeiska länder godkänt cannabis för medicinskt bruk borde man göra det även i Sverige”.

En cancerpatient vid Odense universitetssjukhus som får cannabisolja utskriven är Tanja Overgaard. “Innan jag började med cannabis-droppar blev jag illamående av bara lukten av mat, men det gör jag inte längre. Jag kan vara där mer för min dotter och min make och inte bara ligga i sängen hela tiden, tillägger hon”.
Nu har det gått över sex månader och Tanja är väldigt nöjd. “Det är inte bara det att illamåendet försvinner utan även smärtorna. Dessutom upplever jag att min cancer har gått tillbaka tack vare oljan”.

Både Tanja och Tine tycker att det är synd att man i Sverige inte kan skriva ut cannabisolja med THC i sig. “Det är otroligt tillbakahållande att Sverige ännu inte godkänt cannabisolja för medicinskt bruk! Det pågår ju en hel omvändelse i hela världen för cannabis. Titta bara på USA! Det är ju ett ofarligt medel. Så jag förstår inte varför man är så tillbakahållande. Jag mötte en svensk läkare som arbetar med palliativ vård på ett stort sjukhus i Stockholm. Han visste inte ens om att man kan använda sig av cannabis på döende! Jag visste inte vad jag skulle säga honom. Jag var helt chockerad! Här har vi använt cannabis i mer än trettio år”, berättar Tina.