Mozart eller Monsanto?

En sann historia om musikens makalösa makt i vingården

0
5532

I italienska Toscana finns en vingård där man kastat bort allt vad kemikalier innebär och istället satt upp högtalare längs vinrankorna. Vinet som smeker dig är helt enkelt tillverkat med hjälp av Mozarts toner på vingården Paradiso di Frassina.

Mer naturligt och harmoniskt än så här kan det knappast bli, eller är det en historia som är för bra för att vara sann? Nej, det är redan vetenskapligt bevisat att Mozarts musik har effekt på vinplantorna!

Giancarlos väg till insikt

Det var när Giancarlo Cignozzi var på spaning efter en vingård som hans vision föddes. Han satt i en liten Cabrio Punto och körde bland vingårdar och cypresser i södra Toscana, samtidigt som han lyssnade till Mozarts musik. Plötsligt stannade han och gick ut ur bilen, men lät Mozarts Requiem stå på.

Aldrig nånsin har jag känt mig mer i harmoni med naturen än just i det ögonblicket. Jag fick en intuition – här skulle jag förändra något, i landskapet, i mitt liv, i vinodlingens liv.

Fröet till vad som skulle komma att bli en unik vingård hade precis fötts. Vid återkomsten till sin advokatbyrå i Milano började Giancarlo att googla.

Jag fick upp studier gjorda för över fyrtio år sedan som härstammade från Kina, Sydkorea och Japan. Där hade man påvisat frekvensernas välgörande inverkan på plantor.

En tid senare var både vingård och tillhörande rustika stenhus inköpta. Högtalare sattes upp längs med vinrankorna som inte skulle vänta länge med att visa resultatet. Det blev fler blad på plantorna, de blommade mer och grenarna tycktes mer robusta än tidigare.

För att verkligen verifiera att det han såg inte var en nyck från hans egen fantasi, lät han dela upp vinodlingen i två avdelningar, en del med musik och en utan musik. På den del där musiken spelades fanns det varken parasiter, insekter, eller mögel på vinplantorna. Giancarlos fantastiska upptäckt skulle snart komma att sprida sig som ringar på vattnet.

Professor Mancuso ringer upp

Giancarlo berättar att internationella medier började höra av sig.

Flera journalister kom på besök. BBC, CNN, Reuters och RAI, den italienska statstelevisionen, var här. Även National Geographics och Discovery
Channel gjorde ett program om frekvensernas påverkan på vindruvorna. Efter det blev jag uppringd av Stefano Mancuso, professor vid Florens universitet.

Några år senare premierades Giancarlos och Stefano Mancusos gemensamma upptäckter av FN:s klimatkontor i Rio de Janeiro som ett föredömligt exempel på ekologisk hållbarhet.

Brasiliens president Dilma Rousseff skickade en fin bok för att visa sin uppskattning, berättar Giancarlo.

Internationellt forskningssamarbete

Professor Stefano Mancuso vid Florens universitet har varit den drivande kraften bakom ett samarbete mellan flera europeiska universitet och universitet i Kina och Japan. Samarbetet har fått namnet LINV. På detta institut studerar man plantornas rötter, hur de rör sig, växer och tar beslut, hur de kommunicerar och deras sociala liv.

Mitt uppdrag i LINV är att informera om att plantornas liv är mycket mer sofistikerat och komplicerat än vad man tidigare trott. Sedan 2005 håller vi på att normalisera denna idé om plantorna och vi har fått ett otroligt positivt gensvar.

Till och med James Cameron, regissören till succéfilmen Avatar, har hört av sig, säger Mancuso.

Redan de gamla grekerna visste

Redan i det antika Grekland, på Aristoteles och Demokrates tid, ansåg man att plantorna hade en intelligens. Även i Orienten, Kina och Japan har man levt med uppfattningen att plantorna har ett eget liv.

Västvärldens världsbild är präglad av ett synsätt där människan är den enda intelligenta varelsen. Jag var på besök i ett munkkloster utanför Tokyo där munkarna förbjöds tala med varandra. Varje munk tog sitt namn efter ett träd, och med det trädet levde man i syntoni.

I Giancarlos vingård

Professor Mancuso insåg att Giancarlos vingård skulle kunna bli en perfekt plats att forska på. De lät sätta upp mätinstrument på plantorna och lät högtalarna omfatta samtliga vinplantor. I samma veva blev Giancarlo kontaktad av Bose – en av världens mest framstående producenter av högtalare.

Den indiske ägaren Amar Bose ville investera i Paradiso di Frassina för att hjälpa universitetet i sin forskning. Han hjälpte till med att sätta upp 84 högtalare till ett värde av en miljon dollar. De sattes upp med fiberkablar under marken längs med flera hektar mark. För att studera plantorna filmar Mancuso plantornas beteende. På så vis kan han följa samspelet in i minsta detalj och även mäta de partiklar som förs över luftvägen mellan de olika plantorna.


Musikens frekvenser spelar en viktig roll för hur vinrankorna mår i vingården Paradiso di Frassina. Här står Giancarlo Cignozzi, vingårdens ägare, och spelar på sitt kära dragspel.


Frekvensernas effekt på plantor

Det finns studier som ger stöd åt Mancusos egna studier på plats i Giancarlos vingård. En studie från Japan har visat att om man utsatte frön för frekvenser, så grodde många fler än de som inte fick frekvenser. En annan studie från Sydkorea visade att vissa frekvenser modifierade plantans gener. Om man stimulerade rätt gener, kunde tillväxten på så vis öka.

Det är ljudvågorna i musiken som har effekt på plantorna, förklarar Mancuso.

Vinet: "De tolv druvorna" - Foto: Anna Böhlmark
Detta musikaliska röda vin heter ”De tolv druvorna” och produceras av vingården Paradiso di Frassina.

Speciellt ljudvågor kring 200 Hz tycks ha en välgörande inverkan på rötternas tillväxt och tidiga mognad, vilket även ger bättre kvalitet på skörden.

Frekvenserna stimulerar vinplantornas insöndring av polyfenoler, antioxidanter som förbättrar vinets kvalité. Attacker av mögel och skadeinsekter reduceras avsevärt. Då skörden sker någon vecka tidigare än vanligt, undviker man att det regnar för mycket, vilket förhindrar mögel att angripa vindruvorna.


Skadeinsekterna tycks få svårare att föröka sig, dä de inte kan kommunicera med varandra på sina frekvenser när Mozarts musik tar över.


Generellt förbättras plantornas immunförsvar avsevärt. Att Mozarts musik har ovanligt mycket av frekvensen 200 Hz i sig har vi studerat i vårt laboratorium, men även på plats på Giancarlos vingård, säger Mancuso.

Forskning som går till historien

Stefano Mancuso - Foto: Anna Bohlmark
Professor Stefano Mancuso forskar på plantornas inre liv. Här står han i sitt laboratorium i Florens universitet som passande nog ligger på Via delle Idee – idéernas väg.

2012 avslutade professor Mancusos sin forskning. Universitetet i Florens kunde visa upp fantastiska resultat. Man kunde vetenskapligt bevisa att det var möjligt att göra vin på ett helt naturligt sätt, helt utan kemikalier och gödsel. Idag finns professor Mancusos forskning på papper, svart på vitt.

Giancarlo brinner för att sprida den vidare så att fler vinodlare kan ta efter hans metod. Metoden bör även tillämpas vid odling av fruktträd och olivträd. Fördelarna är nämligen så överlägsna all annan typ av odling, eftersom den ökar livet på ett naturligt sätt.

Jag vill ägna mitt liv åt att ingen ska glömma Paradiso di Frassina som ett viktigt exempel för mänskligheten, säger Giancarlo.

Text: Anna Böhlmark

LÄMNA ETT SVAR