Näringen i maten – Grundläggande för barnens hälsa

0
19934

Att få i sig tillräckligt med näring är en förutsättning för att vi skall må bra. Många hävdar fortfarande att vi får i oss allt vi behöver om vi äter en varierad kost. Tyvärr var det länge sedan.

Sammanfattning
En hänsynslös industri har i rent vinstintresse förstört vår mat, fyllt den med gifter och kemikalier istället för näring. Föräldrar stå upp för era barn. Protestera mot skräpmat och kemikalier. Kräv giftfri mat på skolor och dagis. Påverka matbutikerna i ditt närområde. Det gäller våra barns liv och hälsa. Fetmaepidemi, barndiabetes, benskörhet i 20-årsåldern, deprimerade tonåringar, hyperaktiva småbarn. Allt kan relateras till kosten. Skräpmaten är en tickande bomb.

På 50 år har näringsvärdet i våra grönsaker och frukter minskat. I vissa grönsaker har näringsvärdet minskat med upp till 75 procent. Våra matvanor har förändrats till det sämre. Näringsfattiga hel- och halvfabrikat med tillsatser av smakförstärkare, konserveringsmedel, sötningsmedel och färgämnen är var mans föda idag. Detta är förödande för våra barn som behöver mycket näring för att kunna växa och utveckla ett väl fungerande nervsystem.

När vi sedan värmer dessa hel- och halvfabrikat i mikrovågsugnen har vi ytterligare försämrat näringsvärdet.

Barn behöver vitaminer, mineraler och fettsyror för att må bra. Största delen av vitaminerna och mineralerna får vi från va kan tillverka de livsnödvändiga fettsyrorna måste vi få dem i oss via födan.

Feta laxfiskar från Ishavet är renare, liksom makrill och sill från Nordsjön. Dessa innehåller stora mängder nyttiga fettsyror. Andra bra källor är tonfisk, sardiner och strömming. Se upp med odlad lax som matas med röd färg för att få den fina röda färgen i köttet. Köp vildfångad lax från ishavet. Även den röda stenbitsromen är färgad. Man använder en orange färg E-nummer 110 som misstänks kunna orsaka en rad olika problem. Köp ofärgad.

Hjärnans behov av essentiella fettsyror

Hjärnan består av 60 procent fett. De viktigaste fettsyrorna är EPA och DHA. Det finns idag mycket forskning som visar på fettsyrornas betydelse för vår mentala hälsa. Docent Olle Haglund som forskat på fettsyror i 25 år menar att fettsyrorna spelar en mycket stor roll vid ADHD, depression och en mängd andra mentala tillstånd. Ett dagligt intag av de livsviktiga fettsyrorna är ett måste. En väl avvägd kost, rik på fettsyror spelar en viktig roll för utvecklingen av syn, koordination, inlärning och koncentration.


Det finns idag mycket forskning som visar på fettsyrornas betydelse för vår mentala hälsa.


Tyvärr är det inte säkert att vi uppnår rätt fettsyrenivå även om vi äter en fullvärdig kost med mycket fisk, nötter och grönsaker.
Studier har visat att vissa barn och även vuxna inte kan tillgodogöra sig de livsviktiga fettsyrorna EPA och DHA genom födan. Det är därför klokt att inta ett extra tillskott av fettsyror. Tillskottet bör tas varje dag och innehålla rikligt med EPA och DHA i rätt proportioner.

Önskvärt vore att kvinnor som inte äter fisk tog ett tillskott av fettsyror under graviditet och amning. Fettsyrorna är viktiga för fostrets utveckling av hjärna och nervsystem. Många barn föds idag med grava fettsyrebrister. Det finns ett flertal bra produkter som innehåller rätt proportioner av EPA och DHA. De mest kända är MOR EPA Mini för barn upp till 12 år och MOR EPA Smart Fat för vuxna samt Eye Q, som finns i kapsel och flytande. Mer information finns på www.durhamtrial.org.

Rekommenderad dos omega 3
Rekommenderad dos vid dyslexi är ca 500 mg EPA/dag. Rek. dos vid ADHD är ca 1000 mg EPA/dag.Kan trappas ned till ca 500 mg efter 3 månader. Rekommenderad dos vid depression är 2-4000 mg EPA/dag.Trappas ned efter 4 veckor till 1000 mg. Efter 3 månader underhållsdos ca 500 mg/dag.

Det finns inga kontraindikationer, vilket betyder att man kan ta fettsyrorna samtidigt med sin depressionsmedicin. Man kan märka en förbättring ganska snart, kanske redan efter 1–2 veckor men tänk på att det tar ca 3 månader att reparera nervsystemet och att fylla på alla depåer.

Mer information finns på www.fabresearch.org och www.medicallink.se.

Med denna vetskap…

Med denna vetskap är det lätt att se varför så många av våra barn är oroliga och deprimerade. Lägg sedan till alla kemikalier och tillsatser i maten som bidrar till oro och depression. Ytterligare en orsak till depression är den mineralbrist som uppstår vid för stort intag av fosforsyra som finns i Coca-cola och fabrikstillverkad mat.

Socialstyrelsen har föreslagit en psykiatrisk massundersökning av barn i Sverige. De föreslår till regeringen att alla elever i årskurs 6 och 9 skall svara på frågor om sin psykiska hälsa. Undersökningen ska starta hösten 2006. Barnen skall svara på ett antal mycket personliga och laddade frågor.

Frågor som ska inplantera idén hos barnen att deras känslor och tankar är onormala och sjuka. Tonåringar kan känna sig ensamma, ha problem med kompisar, känna att de inte riktigt passar in, känna sig annorlunda, tycka att de inte ser tillräckligt bra ut eller att de inte är nog smarta eller populära.


De kommer att få idén att deras tankar, känslor och uppträdande är tecken på psykisk sjukdom. Man förväntar sig att 25 procent av barnen ska må så dåligt att de behöver medicineras.


Syftet med att undersöka och medikalisera barns känslor, tankar och uppträdande och göra dem till psykiska problem är att skapa en marknad för läkemedelsbolagens psykofarmaka.

Idag har lögnerna om att barn behöver antidepressiva medel avslöjats. The Lancet skrev förra året på ledarplats att “forskningshistorien om användning av SSRI-preparat (nya antidepressiva medel) vid depressioner hos barn är en historia om förvirring, manipulation och institutionella misslyckanden”. Man skrev också om hur dessa medel visat sig vara ineffektiva och skadliga för barn.

Om Socialstyrelsens förslag genomförs innebär det en katastrof för våra barn. Du som är förälder måste våga säga ifrån och vägra låta ditt barn delta. Barn behöver näringsrik mat, inte piller.

Text: Janne Larsson

Vill du veta mer?
Kontakta speciallärare Janne Larsson: janne.olov.larsson [snabel-a] telia.com.
Läs även läkaren Harald Blombergs skrift “Tyst i klassen! – Vad socialstyrelsen inte vill att vi skall veta om centralstimulantia”. Se www.haraldblomberg.com

LÄMNA ETT SVAR