Fallet med CBD-oljan uppmärksammades stort i media under hela vintern 2017. Malou bjöd in till samtal om CBD-oljan i TV4-soffan. Flera tidningar och TV-kanaler följde följetongen.

Det hela började dramatiskt med tillslaget hos företaget Scandinavian Hemp i Falköping i oktober 2017. Varor för cirka en miljon kronor konfiskerades av polisen.

Dramat fick en ny vändning i januari 2018 då man vann fallet i Hovrätten och återfick sina produkter. Då polisen inte kunde sätta dit någon bov i dramat, jagas produkten nu i stället av Läkemedelsverket.

CBD-olja är en naturlig produkt som utvinns ur Hampa, en godkänd produkt i EU.

AlmaNova har talat med Scandinavian Hemps VD Christer Asp. Enligt honom är det nu Läkemedelsverket som avgör CBD-oljans framtid i Sverige.

Så kom då dråpslaget mot CBD-oljans framtid i Sverige. Den 4 April 2018 beslutade Läkemedelsverket att förbjuda försäljningen av CBD-olja för flera svenska företag.

Det enda mål som staten egentligen når när man inleder denna krigföring är att produktionen förflyttas från de små företagen till de stora industrijättarna. De stora förlorarna blir därför i slutändan konsumenterna eftersom varorna blir dyrare då de stora jättarna kan kontrollera marknaden och ofta kan agera utifrån ett monopolistiskt tänk.

I slutändan blir konsekvensen av detta endast en fattigare och sjukare befolkning. Skulle staten verkligen tjäna på det?

Av Anna Böhlmark

Utdrag ur artikeln “Kampen om CBD-oljan”. För att läsa hela artikeln, bli prenumerant på AlmaNova!

Mer om medicinsk cannabis: Danmark 30 år före Sverige