Vaccinpassen – ett hot mot vår frihet

4
8692

Det franska uttrycketscience sans conscience n’est que ruine de l’âme” säger mycket. Förenklat översatt blir det: Vetenskap utan medvetenhet leder oss in på ruinens brant.

Vad den svenska digitaliseringsministern Anders Ygeman nu bestämt införa i Sverige från den 1:a Juni – vaccinpassen – är ett direkt hot mot demokratin, vår anonymitet samt en fara för vad de data som samlas in kommer användas till.

Det är aningslöst av vår minister att tro att tekniken ska lösa allt. Så är inte fallet. Det är istället en farlig väg vi går längs om vi lämnar över kontrollen över våra egna liv när vi digitaliserar vår personliga data, våra pengar, våra resemöjligheter, och vår arbetskraft.

Anders Ygeman får det att låta så bra – ”nu ska vi äntligen kunna återgå till ett normalt liv igen: kunna kramas igen, gå på kulturella evenemang säkert och kunna resa tryggt” – men han döljer då den verkligt stora faran: att vi riskerar förlora våra mänskliga rättigheter, vår frihet, och vår självständighet.

Vi kan dra en parallell med Tyskland innan Hitler kom till makten. Under Weimarrepubliken som styrde landet mellan 1919 till 1933 hade man i god tro samlat på sig data för att kartlägga sin befolkning och undersökt befolkningsmängdens olika parametrar. När sedan Hitler kom till makten kunde han använda sig av denna enorma katalogisering av medborgarna för sitt onda syfte.

De tidigare mjukare åtgärderna – att tvätta händer – ska nu ersättas med det hårda tvingande införandet av vaccinpasset.

När vi inför vaccinpassen – samlar myndigheterna in data om var vi befinner oss och med vem – varje gång vaccinpassen scannas av. Det kan handla om att vi går in på en restaurang, ska ta ett flyg eller gå på ett evenemang. Dessa data samlas i ett centraliserat datasystem som innehåller enorma mängder data som om det hamnar i händerna på fel människor kan användas i ont syfte. Skulle exempelvis myndigheternas system bli hackat (vilket vi alla sett har hänt) kan vem som helst använda sig av vår personliga data.

Dessutom kan de läcka ut till företagen som har stor användning av att känna till folks beteendemönster för att sälja sina tjänster eller varor. Det kan även bli så att datan om medborgarna kan hamna i händerna på EU:s tjänstemän. Vi kommer alltså kunna se ett EU-centraliserat kontrollsystem och beroende på den goda viljan bland EU:s toppstyrda politiker kan de godtyckligt använda sig av denna data. Det ligger med andra ord i både EU:s, myndigheters och företagens intresse att samla in data. Men gynnar det oss vanliga människor och vår personliga frihet?

Den applicering av vaccinpassen som redan nu införts i Danmark och Israel innebär att bara de med vaccinpass kan klippa håret hos frisören, gå på puben, äta på en uteservering, gå in på vissa evenemang och festivaler.

I Israel har man dragit det längre. Man får inte resa med färjor, gå på gym eller bo på hotell om man inte vaccinerat sig. Israel som i mångas ögon är en totalitär regim, har infört vaccinpassen på bred skala.           Är det en sådan utveckling vi vill ha i Sverige?

Den amerikanska författaren och politiska rådgivaren Naomi Wolf menar att vaccinpasset är uppbyggt med samma system som det sociala kreditsystem man redan har i Kina. För en svensk kan det låta som science fiction, men det innebär redan en verklighet för miljontals människor som när de agerar som en ”god medborgare” får poäng och när de agerar som en ”dålig medborgare” tappar poäng. Har du dåliga poäng i systemet kan vissa dörrar stängas för dig, dina barn kanske inte kan få komma in på universitet, dina politiska åsikter kan spåras via nätet och dina kreditkort kan komma att stängas av ifall du har avvikande åsikter som ogillas av systemet. Det fria valet begränsas enormt när man blir straffad för de val man gör.

Naomi Wolf ser vaccinpasset som ett stort hot mot medborgarnas fri- och rättigheter och därmed ett hot mot den Amerikanska konstitutionen som befäster dessa grundläggande rättigheter.

Naomi Wolf ser även en enorm fara i Big Techs-företagens enorma intresse i att sprida vaccinpassen. De har nämligen insett att sitter man med den datan så kan man styra världen. Under hela coronakrisen har vi sett vilket förhärskande maktmissbruk flera sociala plattformer utövat när de censurerat motståndare mot vacciner. Allt som strider mot WHO:s agenda har helt sonika plockats bort. Det är denna typ av makt som Big Tech företagen nu vill utöka. Och om vi tillåter myndigheterna att göra vaccinpassen till normen, kommer makten snart vara utökad hos Big Tech företagen.

I USA har för övrigt redan två delstater förbjudit vaccinpassen – Florida och Texas. Fler väntas följa efter. Det är staternas guvernörer som förordat förbudet med anledning av att det strider mot medborgarnas frihet och anonymitet. Dessutom har man i dessa delstater en historisk bakgrund med segregation mellan svarta och vita. Ett vaccinpass skulle innebära en liknande segregation – mellan de som har vaccinpass och de som inte har ett.

I längden skulle det kunna innebära att bara de med vaccinpass har tillgång till sjukvård. Alltså ett spel på liv och död.

Klokt nog, och med facit i handen med vad diskriminering innebär, kan man därför inte ta ett beslut som skulle innebära att vrida klockan tillbaka i tiden. Man blickar istället framåt.

Under tiden, den 25:e april, införde EU ett inreseförbud för amerikaner att resa till            EU-länder, med undantag av de som vaccinerat sig. Alla 27 medlemsländer accepterade villkorslöst beslutet att alla amerikanska medborgare som vaccinerats med vacciner som är godkända av EMA ska få resa in i EU. Än så länge finns det varken bevis för att de som är vaccinerade inte kan bära på smittan. Det finns heller inga belägg för hur länge vaccinerade bär på antikroppar mot coronaviruset.
För ovaccinerade amerikaner kanske England blir det land dit de kan resa till framöver? England som sedan Brexit gått ur EU har tagit tillbaka sin självbestämmanderätt och därmed har landet möjlighet att välja vilka nationaliteter som får eller inte besöka landet.

En av EU:s mest grundläggande rättigheter är vår fria rörlighet mellan gränserna. Med anledning av att EU:s toppskikt nu går i täten för att instifta ett gemensamt vaccinpass bryter politikerna med EU grundsyfte. Därmed bedrar man alla de europeiska medborgare som röstade ja till medlemskap i EU, vars kanske viktigaste anledning till det var den fria rörelseprincipen, som nu alltså suddats ut.

Från England menar den populära opinionsbildaren Russell Brand att vi redan har sett hur farligt det är när High Tech bolagen sammansluter sig med myndigheterna, speciellt när de använder informationen i exempelvis krigstider. Visselblåsare som Edward Snowden och Julian Assange har offrat sina liv för att berätta för omvärlden om vilka övertramp på de mänskliga rättigheterna som olika stater redan gjort, speciellt när de utan tillstånd använt sig av hemliga data om sina medborgare.

Om man tror att länders regeringar alltid agerar i gott syfte är man antingen inte tillräckligt informerad, eller så är man naiv.

Den brittiska regeringen har exempelvis kommit med löften till sina medborgare att de inte skulle införa vaccinpassen, samtidigt som man finansierade åtta olika teststudier på vaccinpass. Russell Brand menar därför att vi har skäl nog – på grund av hur regeringar betett sig  – för att inte ha förtroende för dem.

I slutändan handlar vaccinpassen om tillit och vilka vi väljer att ha förtroende för, menar Brand. Dessutom menar han på att vaccinpassen, om vi låter dem ta fäste i vårt samhälle, kan komma för att stanna, för all tid.

Brands största oro kretsar kring hans rädsla för hur de stora multinationella Big Tech företagen arbetar in tandem med centraliserade stater för att begränsa medborgares personliga frihet och självständighet.

Vi har sällan som nu under coronakrisen skådat hur de stora multinationella företagen gått samman med staten med budskapet om att de ska ”rädda människoliv”. I själva verket förflyttar man över enorma rikedomar till de stora bolagen – medicinbolag, PCR-test bolag, de gigantiska Big Tech företagen, multinationella jättar som blir ännu större då mindre företag går i konkurs…osv. En liknelse med vad som sker nu, när vi ser en total avsaknad av en samhällsdebatt kring hur vi skulle kunna hantera krisen, kan göras med de fascistiska regeringar som styrde Europa under 20-talet. Inte heller då hade människor rätt till mötesfrihet, rätt till det fria ordet, rätt till fri företagsamhet.

Naomi Wolf varnar oss för att ”vaccinpassen blir det sista steget in i en fascistisk verklighet. Vi måste utkämpa den sista striden nu för när vaccinpassen väl blivit accepterade finns det ingen återvändo”.

Av Anna Böhlmark

 

Gillade du artikeln? Dela den gärna och Läs mer granskande journalistik genom att bli prenumerant:

Källor: https://edition.cnn.com/2021/04/03/us/florida-covid-vaccine-passport-ban/index.html

https://www.foxnews.com/media/naomi-wolf-tucker-clinton-adviser-biden-lockdowns

Dr Naomi Wolf Discusses “Why Vaccine Passports Equal Slavery Forever”:

https://www.youtube.com/watch?v=pWoDbGNt4wg

Russel Brand: Vaccine Passports: THIS Is Where It Leads:

https://www.youtube.com/watch?v=UGgvgKE0n8o

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/mar/28/give-pause-before-you-raise-a-glass-to-prospect-of-vaccine-passports

4 KOMMENTARER

 1. sanningen kommer allitid fram. det händer saker i värden som är positiva.
  det kommer fram alternativa plattformar som man får säga saker. utan att bli censuerad.
  kolla bara i usa. där händer det mycket saker som man inte pratar i main stream media
  kolla in det här.
  https://www.naturalnews.com/

 2. De är på väg att slå Hitler i grymhet med sina nedstängningar, som främst drabbar barn och människor av andra raser. Vaccinpass är likt davidsstjärnor på judarna, men tvärtom, d.v.s. ungefär som om Hitler hade gett arier-pass inkl. privilegier till arier.

  Det är dags att ge vaccinpass-förespråkarna arbetsläger i Sibirien!

 3. Bra artikel. Vi måste helt enkelt motarbeta vaccinpassen. Sedan skulle det inte skada med en Swexit eftersom det är uppenbart att vi går mot ett Europas Förenta Stater där EU vill ha full koll på sina invånare, bland annat via vaccinregister.

 4. Bra skrivet! Det behövs förnuftiga röster som manar till besinning i denna livsfarliga hysteri där politiker hetsar upp folk å läkemedelsindustrins vägnar.

  Hela detta vedervärdiga experiment är lika vansinnigt som det trådlösa samhället. Människor offras på storindustrins profithungers altare.

LÄMNA ETT SVAR