Frankrike – som är det land som lockar mest turister i hela världen – lättar idag på restriktionerna och öppnar upp uteserveringar och restauranger. Inte bara det. Ett initiativ för att attrahera turister, som är en viktig inkomstkälla för fransmännen, är att göra PCR-testerna gratis – för alla!

Efter sex månader av nedstängda barer, restauranger, biografer, konserthallar och teatrar kunde man under onsdagen den 19 maj äntligen få njuta av det sociala kulturella livet igen! Och masken kan även den komma att under sommaren bli ett minne blott.

Men en viktig detalj som fransmännen förstått (som svenskarna fortfarande inte vaknat upp inför) är PCR-testets viktiga betydelse för demokratin och för turism. Om de ovaccinerade vill resa ut ur landet och när turister ska återvända hem måste man visa upp ett negativt PCR-test. Just därför erbjuder nu staten gratis PCR-tester. Ett förslag som röstades igenom under söndagen och som redan denna vecka applicerades på landets alla laboratorier där testerna genomförs.

“Utländska turister som kommer till Frankrike kommer att kunna ta ett gratis PCR-test innan de återvänder hem”, tillkännagav Clément Beaune, statssekreterare för europeiska frågor i söndags vid mötet i Great Europe 1-CNews-Les Échos. Vi vill under goda sanitära förhållanden förbli det ledande turist- och turistmålet i Europa och världen. Det är en ekonomisk fråga. “

Minskningen av utländsk turism från juli till september 2020 (-71%) berörde alla länder. Massturism från länder som USA eller Kina var under 2020 nästan noll i Frankrike. Enligt byrån Atout France som ägnar sig åt fransk turism förlorade Frankrike 61 miljarder euro i turistintäkter 2020.

Hur det ska gå för turistnäringen i Sverige förblir en fråga som politikerna inte vill befatta sig med. Man väljer istället att liberalisera systemet och låta små bolag profitera, istället för att – som i Frankrike sätta ett tak på PCR-testernas priser som de privata labben måste förhålla sig till. En siffra som staten sedan går in och täcker via sjukvårdssystemet.

Priserna på PCR-tester varierar enormt mellan olika länder i Europa. i Sverige har marknaden tagit över av profitörer. I Frankrike går staten in och kontrollerar priset och staten betalar testet.

Som jämförelse kan PCR-testet kosta upp till 120 euro i Spanien. Priset kan till och med gå upp till 300 euro i Sverige och 200 euro i Finland. För en utländsk barnfamilj som vill resa till Sverige innebär det att utresan landar på mellan 10 000 -12 000 kronor.

Varför denna orättvisa mellan olika länder? Europaparlamentet kräver att testerna blir gratis överallt i Europa. “Jag vet inte om Italien, Spanien eller Tyskland, som tar betalt för testerna, kommer att acceptera det och kommer att göra det under de närmsta veckorna”, beklagar den franska utrikesministern.

Fransmännen tänker steget längre än svensken när man väljer att demokratisera PCR-testerna. Man ser till helheten som land, och inte till enskilda profitörer som gynnas, så som dagens läge är i Sverige. När ska svenska politiker vakna upp?

Av Anna Böhlmark

Källa: https://www.lefigaro.fr/conjoncture/tourisme-les-tests-pcr-seront-gratuits-pour-les-etrangers-en-vacances-en-france-cet-ete-20210517

Läs även: PCR-tester – ett aprilskämt?

För att ta del av hela AlmaNovas granskning där vi bla jämför olika Europeiska länder prislapp för ett PCR-test, bli prenumerant innan den 25 juni: