D-vitaminet livsviktigt skydd mot coronaviruset

2
14467

Alla människor borde ta D-vitamin dagligen för att förebygga en eventuell coronainfektion. Speciellt nu när solens strålar lyser med sin frånvaro och kroppen själv inte kan framställa det naturliga D-vitaminet. Det naturliga tillskottet har visat sig vara ett så effektivt skydd att man i England nu beslutat ge ut gratis doser D-vitamin till 2 miljoner medborgare.

Den brittiska regeringen har bett sina rådgivare att ta fram riktlinjer för hur medborgarna kan äta D-vitamin och dela ut dessa till 2 miljoner medborgare. Hälsoministern Matt Hancock uttryckte sin växande oro för att många människor kan ha sämre D-vitaminhalter än vanligt till följd av att stanna inomhus under längre perioder under pandemin.

Flera studier pekar på att låga vitamin D-nivåer är förknippade med en högre risk för dödsfall från coronaviruset, och det finns evidens för att tillräckliga nivåer av det kan minska vävnadsskador från lunginfektioner.

I England finns det två stora riskgrupper som varit enormt drabbade av coronainfektioner: de överviktiga och olika etniska grupper. Diskussioner fortsätter därför inom Department of Health and Social Care (Hälsodepartementet) om huruvida man ska ge D-vitamin till svarta och etniska minoritetsfolk i ett försök att ta itu med oproportionerliga dödsfall från Covid-19 i dessa befolkningar. Ju högre nivåer av melanin i huden desto lägre nivåer av D-vitamin skapas, vilket förvärras på platser med mindre solljus. Det innebär att personer med färg i Storbritannien löper mycket större risk för D-vitaminbrist. Liknande samtal pågår även om huruvida man ska ge kosttillskott till överviktiga människor.

I parlamentet i Commons hyllade den tidigare Tory-ministern David Davis gratis tillskott som en ”låg kostnad, nollrisk, potentiellt mycket effektiv åtgärd”. Han lyfte fram en spansk studie med 76 patienter med Covid-19 där 50 fick en hög dos kalcifediol, en aktiverad form av vitamin D. Hälften av dem som inte fick det fick placeras i intensivvård och endast en person som fick det behövde intensivvårdsbehandling men släpptes senare utan ytterligare komplikationer. Två patienter som inte fick kalcifediol dog.

Sedan april har Public Health England (Engelska hälsoministeriet) rekommenderat att alla tar vitamin D dagligen, men endast i låga doser på 10 mikrogram (400 IE) per dag på hösten och vintern. Dessa riktlinjer ska nu uppdateras. Under tiden fortsätter prövningar som beställts av Intensivvårdsrevisionen och forskningscentret för att utvärdera användningen av C-vitamin i hög dos hos patienter med lunginflammation.

Användningen av C-vitamin i hög dos är något som använts redan på norska sjukhus mot kronisk blodförgiftning, något som drabbar flera insjuknade av COVID-19. (Artikeln publicerades i AlmaNova nr 1-2020)

Av Anna Böhlmark

Läs mer artiklar om D-vitamin, C-vitamin och hur vi kan stärka vårt eget immunförsvar genom att bli prenumerant på AlmaNova:

Källa: https://www.theguardian.com/world/2020/nov/14/covid-uk-government-requests-guidance-on-vitamin-d-use

DELA
Föregående artikelVaccinet på väg!
Nästa artikelGoda nyheten ur Gates plan
Anna Böhlmark (född 1981) från Sollerön utanför Mora är journalist. Hon har en master i kommunikationsvetenskap från Florens Universitet och har bott 14 år i Italien. Anna talar flytande italienska, engelska och spanska och talar även kinesiska och franska. Anna har arbetat 15 år som utlandskorrespondent. Dessutom filmar och producerar hon dokumentärfilmer, nu senast filmen om kolloidalt silver som ligger på AlmaNova.

2 KOMMENTARER

  1. Finns det ens något coronavirus? I sådant fall var kan man hitta de kliniska studierna som isolerat, analyserat, mikroskoperat, odlat och återinfekterat värdar som då uppvisar samma symtom. Och vad är egentligen symtomen för covid-19?

    Undrar också hur i hela världen att spruta in främmande ämnen i kroppen skulle kunna främja individen på något sätt. Själva konceptet ”immunitet” är absurt.

    Vidare ”virustest” via rt-PCR kan inte påvisa något annat än vissa molekylsammansättningar. Ändra någon förutsättning och ett annat resultat redovisas, men själva tolkningen är upp till betraktaren, inget annat.

    Om det verkligen fanns något virus skulle det vara en smal sak med dagens teknologi att identifiera och isolera partiklarna. Betänk att ex. Apples nya M1-chip hanterar 5nm och man påstår att virus är tio ggr större runt 45nm.

    Men, är det inte så att allt bygger på den mediokra kemisten Louis Pasteurs strävande till ära och berömmelse och inte på sanning och vetenskap?

LÄMNA ETT SVAR