Norska läkemedelsverket knyter 13 dödsfall till coronavaccinet

4
11481

Det norska läkemedelsverket värderar nu om man ska undvika att rekommendera de allra svagaste och skröpligaste att ta vaccinet. Detta efter det att man på verket ser samband mellan 13 dödsfall och de biverkningar som uppstått av Pfizer/Biontechs coronavaccin.

Det är samma vaccin som använts på äldre människor i Sverige, under den första vaccinationsfasen som även i Sverige troligen lett till fyra dödsfall. Det svenska läkemedelsverket ser dock inget samband mellan dödsfallen och coronavaccineringen. Man ser heller ingen koppling mellan de utbrott av Covid-19 (rapporterat av både Göteborgsposten och SVT Nyheter) som skett på två äldreboenden i Sverige, bara dagar efter att flera av de på äldreboendet tagit vaccinet.

I Norge tar man istället varje dödsfall på yttersta allvar. Av de 25 000 vaccineringar som hittills gjorts i Norge inkom 29 biverkningsanmälningar. Av dessa var 13 dödsfall. Alla dessa över 80 år gamla, och bland de svagaste på äldreboenden.

Det ser ut som om några de allra bräckligaste får så kraftiga biverkningar att det kan leda till att en väldigt allvarlig sjukdom blir ännu allvarligare, vilket eventuellt kan leda till dödsfall, säger Steinar Madsen som är medicinsk chef på det norska läkemedelsverket till NRK.

Det norska läkemedelsverket har nu valt att justera råden för vilka som ska få coronavaccinet.                                                                                                              – Det är läkarna som nu ska värdera vilka som ska ta vaccinet. De som är väldigt skröpliga och i slutskedet av livet kan man undvika att vaccinera efter en individuell bedömning, säger Madsen.                                                                                                          Med skröpliga menar Madsen patienter med långt gången hjärtsvikt, demens, kol och andra allvarliga sjukdomar.

Hur långt ska det gå i Sverige innan det svenska läkemedelsverket ska utvärdera hur lyckad massvaccineringen är för våra svagaste och mest utsatta – de äldre?

Av Anna Böhlmark

För att läsa fler liknande artiklar, bli prenumerant på AlmaNova:

https://www.nrk.no/norge/legemiddelverket-knytter-13-dodsfall-til-bivirkninger-av-vaksinen-1.15327024?fbclid=IwAR3bP14NV6O0DjiHEt2JHLQ5zMXeennPkigZC5Xqz3ChPoFfX0vCYiJmYYk

https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/%C3%A4ldre-konstaterades-smittade-efter-coronavaccin-1.39873884

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/efter-vaccinering-coronasmitta-sprids-pa-aldreboende?fbclid=IwAR1ELyTJXwXkU1jRuiw7BZLs9povS_hSzqFub3JuwVQUG6q5DAlM8tBSMnM

4 KOMMENTARER

 1. Jag lyssnade precis på radio, Star fm där de berättade hur säkert det var med vaccinet och att det inte fanns någon som helts farliga biverkningar… Detta pumpar man ut till den stora fårskocken som svarar Bäää… och tror på allt de hör utan att ta reda på fakta själva.

 2. Har läst mycket om biverkningar på dom mediciner jag tagit för högt blodtryck,mot blodfetter, efter hjärtinfarkt och min erfarenhet är att svenska Fass är bristfälligt uppdaterat angående biverkningar av alla slag.
  En annat problem är att sökmotorn Google Chrome inland döljer svar.
  Så därför gör jag alltid alternativ sökning med en sökmotor som heter Duck DuckGo! och gör sökningar på engelska, och plötsligt dyker massor med sidor om biverkningar upp

  Sen återstår problemet att välja ut dom bästa, och mest förtroendegivande sidorna.

  PS: Har rensat det mesta i mitt skåp med mediciner efter att ha drabbats av biverkningar av olika slag

 3. märkligt är att i alla svenska tidningar utelämnas att det är totalt 23 döda efter att ha tagit vaccinet och 13 av dessa misstänks bero på vaccinet självt.

  • Ja mainstream media visar dessvärre upp en alltför ensidig bild alltför ofta. Därför finns vi alternativa kanaler som kan låta flera röster höras. Mvh/ Red.

LÄMNA ETT SVAR