Det norska läkemedelsverket värderar nu om man ska undvika att rekommendera de allra svagaste och skröpligaste att ta vaccinet. Detta efter det att man på verket ser samband mellan 13 dödsfall och de biverkningar som uppstått av Pfizer/Biontechs coronavaccin.

Det är samma vaccin som använts på äldre människor i Sverige, under den första vaccinationsfasen som även i Sverige troligen lett till fyra dödsfall. Det svenska läkemedelsverket ser dock inget samband mellan dödsfallen och coronavaccineringen. Man ser heller ingen koppling mellan de utbrott av Covid-19 (rapporterat av både Göteborgsposten och SVT Nyheter) som skett på två äldreboenden i Sverige, bara dagar efter att flera av de på äldreboendet tagit vaccinet.

I Norge tar man istället varje dödsfall på yttersta allvar. Av de 25 000 vaccineringar som hittills gjorts i Norge inkom 29 biverkningsanmälningar. Av dessa var 13 dödsfall. Alla dessa över 80 år gamla, och bland de svagaste på äldreboenden.

Det ser ut som om några de allra bräckligaste får så kraftiga biverkningar att det kan leda till att en väldigt allvarlig sjukdom blir ännu allvarligare, vilket eventuellt kan leda till dödsfall, säger Steinar Madsen som är medicinsk chef på det norska läkemedelsverket till NRK.

Det norska läkemedelsverket har nu valt att justera råden för vilka som ska få coronavaccinet.                                                                                                              – Det är läkarna som nu ska värdera vilka som ska ta vaccinet. De som är väldigt skröpliga och i slutskedet av livet kan man undvika att vaccinera efter en individuell bedömning, säger Madsen.                                                                                                          Med skröpliga menar Madsen patienter med långt gången hjärtsvikt, demens, kol och andra allvarliga sjukdomar.

Hur långt ska det gå i Sverige innan det svenska läkemedelsverket ska utvärdera hur lyckad massvaccineringen är för våra svagaste och mest utsatta – de äldre?

Av Anna Böhlmark

För att läsa fler liknande artiklar, bli prenumerant på AlmaNova:

https://www.nrk.no/norge/legemiddelverket-knytter-13-dodsfall-til-bivirkninger-av-vaksinen-1.15327024?fbclid=IwAR3bP14NV6O0DjiHEt2JHLQ5zMXeennPkigZC5Xqz3ChPoFfX0vCYiJmYYk

https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/%C3%A4ldre-konstaterades-smittade-efter-coronavaccin-1.39873884

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/efter-vaccinering-coronasmitta-sprids-pa-aldreboende?fbclid=IwAR1ELyTJXwXkU1jRuiw7BZLs9povS_hSzqFub3JuwVQUG6q5DAlM8tBSMnM