I april 2018 var det andra gången som Sjöbergpriset delades ut för framsteg inom cancerforskningen. Med på arenan var AlmaNova som enda press som bevakade arrangemanget. Tre pristagare: Zhu Chen från Shanghai, Kina, Anne Dejean, Paris och Hughues de Thé, Paris belönades med prissumman 1 miljon dollar, aningen mer än det mer välkända Nobelpriset. Dessa forskare har på vetenskaplig väg kunnat bevisa att arseniktrioxid (sedan länge använt inom TCM) botar en ovanlig form av leukemi. Därmed har det brobygge som Bengt Sjöberg (donatorn) drömde om, besannats.

Det fanns bara ett smolk i glädjebägaren. Vem skulle se till att allmänheten fick ta del av framgångarna? Jo, det borde vetenskapsjournalisterna göra, men just den här dagen på Karolinska var det bara, vad vi såg, AlmaNova på plats i samarbete med en norsk frilansande TV-filmproducent.

De svenska media skydde uppenbart den naturvetenskapliga delen av KVA utan flockades istället den veckan runt den litterära delen av en annan svensk akademi – inte för att bygga broar, utan för att sprida skvaller.

Av Ingemar Ljungqvist

Utdrag ur artikeln om Sjöbergpriset. För att läsa hela bli prenumerant på AlmaNova.