Det finns helt naturliga sätt för att stärka sitt immunförsvar på om man vill undvika att drabbas av coronaviruset. Ett är att – krama träd! I samband med att du är ute i skogen får du även naturligt i dig D-vitaminet tack vare vårsolens livgivande strålar.

Ett av de största hoten mot folkhälsan i tider av Corona är just den emotionella avsaknaden av kontakt. Vi människor är sociala varelser som har ett stort behov av fysisk närhet och kontakt. Kramar, handskakningar, kyssar osv, som i sin tur utsöndrar positiva hormoner i kroppen. Speciellt viktigt blir det för oss att kunna vara nära en annan människa då vi känner oss rädda, osäkra eller när ovissheten om framtiden blir stor. Nu när vi har en gemensam osynlig fiende försvåras den fysiska närheten till nära och kära. Då blir det viktigt att hitta ett substitut.

På Island har man löst problemet genom att uppmana människor att krama trän“När man kramar ett träd känner man det först i tårna, sedan i bena, upp mot bröstet och ända upp i huvudet. Det är en sådan härlig känsla och ett perfekt sätt att börja dagen på så man är redo för nya utmaningar” säger en islänning som testade att krama ett träd. Anledningen till att det pirrar i fötterna är att när man står på marken en stund börjar de negativa joner som marken utsöndrar ta sig upp i kroppen. Denna jordens elektriska fält laddar våra egna kroppar med energi. Det kan liknas vid att ladda ett batteri. Det kallas för att Jorda sig.

Vad man får på köpet samtidigt när man kramar ett träd är solens UV-strålar som bidrar till att kroppen själv skapar sitt eget vitamin D. Peter Bergman, docent vid KI, är en av forskarna bakom en stor studie från 2017 som visar att D-vitamin har en skyddande effekt mot luftvägsinfektioner i allmänhet.

I studien på Karolinska tittade man på hur D-vitamin kan stärka kroppens immunförsvar mot tuberkulos genom att öka produktionen av antimikrobiella peptider – kroppens eget antibiotikum. “D-vitamin är billigt, ofarligt och lättillgängligt. Man vet att D-vitamin kan hindra virus i provrörsexperiment och det finns även randomiserade prövningar där tillskott av D-vitamin har visats kunna skydda mot influensavirus” säger Peter Bergman.

Även om D-vitamin finns som kosttillskott har kroppen lättast att ta upp det genom solexponering och särskilt UVB-ljus. Det räcker dock att exponera huden för solen under cirka 30 minuter per dag för att uppnå maximal D-vitamin-produktion i huden. “Solljuset gör många saker som är positivt för vårt immun-försvar, som inte behöver ha koppling till D-vitamin” tillägger Bergman.

Av Anna Böhlmark

För fler tips & råd om naturliga sätt att stärka immunförsvaret: