Samuel Andreasson som blev fasttagen av polis, flankerad av Maneka Helleberg

Fredagen den 8 januari 2021 var en mörk dag i den svenska demokratins historia. 1921 hade kvinnorna i Sverige tillkämpat sig rösträtt till den svenska Riksdagen. Efter precis 99 år kan en viktig hörnpelare i den svenska demokratin ha raserats. Då införde den svenska Riksdagen en tillfällig pandemilag, som allvarligt går emot demokratins principer såsom de är införda i Grundlagen. Rätten till möten och yttrandefrihet  inskränks. I och för sig är pandemilagen begränsad till september 2021 – men med den snabba utvecklingen och det svaga motståndet hos det “sovande folket” så finns det hur som helst starka, onda krafter som vill permanenta den. Just när Riksdagen debatterade den nya lagen hölls en mycket fredlig demonstration utanför Riksdagen. Men här följde inte polisen grundlagen utan ingrep ändå och tog fast Samuel Andreasson (Nsumbu Mbenza) 37 år från Solna. Den videoupptagning som gjordes av Maneka Helleberg talar helt för sig själv.

Maneka Helleberg berättar själv i klippet på Mynttorget hur hon “kände sig spyfärdig” inför åsynen att fredliga människor som befann sig på offentlig plats kan arresteras utan att ha begått något brott eller på något vis agerat aggressivt.

Hon berättar: “Han frågade varför han inte fick stå utanför utgången där politikerna kom ut. Poliserna sa inte varför så han fortsatte att fråga och då ville de föra bort honom från platsen och då gjorde han passivt motstånd. Då blev de arga, ville få ner honom på marken men han försvarade sig och skrek vad har jag gjort? Då fängslade de honom. Vi stod där utanför allihop. Vi ropade att de kör över grundlagen och trummade. Han var den ende de förde bort”

Av Ingemar Ljungqvist

Läs mer granskande artiklar genom att bli prenumerant på AlmaNova: