I år kanske tomten bara våga komma i digital form – om han inte tar en sig en hög dos D-vitamin!

Vill man hålla sig frisk under den långa vintern ska man istället för julklappar i år önska sig en hel säck med D-vitamin! Samma gäller för tomten!

Finska myndigheterna rekommenderar medborgare som uppsöker sjukvården att ta stora doser D-vitamin för att förebygga Covid-19. Dessutom i stora doser.

Under normala förhållanden är den nationella rekommendationen för D-vitamintillskott för personer under 75 år från oktober till mars 10 mikrogram per dygn och för personer över 75 år 20 mikrogram per dygn året runt.

I år ska dessa riskgrupper, inklusive de med mörk hy, ta 20 mikrogram D-vitamin per dygn för att få ett fullgott skydd.

Är man dessutom överviktig, med ett viktindex på över 30, ska man ta hela 50 mikrogram D-vitamin per dag. I bland annat Storbritannien har studier visat på att minst 60 % av de insjuknade i COVID-19 hade minst en metabol sjukdom (mer om denna studie i en kommande artikel i AlmaNova nummer 1-2021).

I en nyligen publicerad undersökning rekommenderar de brittiska forskarna att man även i England tar i bruk rekommendationer som är större än de nuvarande doserna”, säger överläkaren och endokrinologen Camilla Schalin-Jäntti, i pressmeddelandet.

Motsvarande rekommendationer har också getts av den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och den amerikanska expertorganisationen, American Institute of Medicine.

I Sverige fortsätter myndigheter att negligera de naturliga metoder som finns att stärka vårt immunsystem genom att Livsmedelsverket varnar om faran med att ta för hög dos D-vitamin. Här vill man istället begränsa vår rörelsefrihet ytterligare (en kommande ny lag är under görningen). Hur ska det då gå för tomten i år? Kanske även han behöver ta sig en rejäl dos D-vitamin då han faktiskt säkerligen är en aning överviktig?

 

Bli prenumerant på papperstidningen för att läsa mer:

Källa: https://www.hbl.fi/artikel/ny-rekommendation-d-vitamin-kan-ge-lindrigare-corona/?fbclid=IwAR06sO5PGWijuRFQvuyN-xWvb_iZ0mQHosBHUl_BCLpmWGNiSLjLFBbbpfc